Zondebok

‘Zondebok’ van Jacobine van den Hoek is een sfeervolle en spannende historische roman over een krachtige vrouw in het zestiende-eeuwse Amsterdam aan de vooravond van de 80-jarige oorlog, zeer geschikt voor lezers van Simone van der Vlugt.

Het is 15 januari 1566 wanneer de burgerweeskinderen uitbreken en Amsterdam onveilig maken. Fye Lieveheer heeft erover gedroomd, maar vertelt dit, behalve aan haar dochter Sara en man Gerrit, aan niemand. Fyes ontmoeting met haar oude liefde Laurens, een rijke korenkoper, maakt haar van slag en onvoorzichtig. Ze wordt verliefd, haar relatie met Gerrit staat op scherp en het klassenverschil tussen hen beiden wordt zichtbaarder dan ooit. Intussen neemt de politieke onrust in Amsterdam toe; steeds duidelijker zetten de burgers zich af tegen de macht van de katholieken en van de elite in de stad. Het vroedschap van Amsterdam zoekt een oorzaak voor de opstand van de weeskinderen, en vindt een zondebok in Fye.

Een roman, gebaseerd op waargebeurde feiten, over liefde, moed en macht, in de aanloop naar de 80-jarige oorlog. Een periode waarin het gevaarlijk was om anders te zijn.

 

 

 

 

 

 

Lees alvast een stukje:

Laat het voorbij zijn. Ze voelt tranen over haar wangen stromen. Laat het alsjeblieft snel voorbij zijn!

Lees hier het complete hoofdstuk.

 

 

Vlogs

In deze negen vlogs vertelt Jacobine meer over de gebeurtenissen en locaties in Zondebok. Zo komt het boek echt tot leven:

 

 

Zondebok vlog 1 - Weeshuisziekte

Zondebok vlog 2 - Weeshuisziekte

Zondebok vlog 3 - Wederdopers

Zondebok vlog 4 - Het paradijs

Zondebok vlog 5 - Burgerweeshuis Amsterdam

Zondebok vlog 6 -Ellendigen Kerkhof

Zondebok vlog 7 - Damrak Amsterdam

Zondebok vlog 8 - Oude Kerk Beeldenstorm

Zondebok vlog 9 - Gevangenis Spinhuissteeg