Vaste grond van Paulette Jiles: een ruwe diamant in boekenland

Werkelijk goede auteurs beheersen de kunst om met een paar woorden en beelden een wereld op te roepen die zo kleurrijk is en zo  zintuiglijk echt voelt dat je er als lezer in verkeert alsof je een virtual reality-bril hebt opgezet.

Wie Vaste grond gaat lezen, moet even schakelen. Je hebt een paar bladzijden nodig om de lens scherp te stellen. De openingsscène: Een oudere heer staat aan een lessenaar. De zaal staat vol mensen, ze hangen aan zijn lippen.

Deze oorlogsveteraan met de fraaie naam Captain Jefferson Kyle Kidd leest voor uit de krant. Hij is nieuwslezer in de oervorm: de man die vlak na de Amerikaanse burgeroorlog rondtrok met een paar verse kranten, om diep in Texas persoonlijk het laatste nieuws te gaan brengen.

Een beroep dat daadwerkelijk bestaan heeft, en een fantastisch gegeven, als je er even over nadenkt. De nieuwslezer bepaalde uiteraard zelf welke berichten hij voorlas, en welke hij oversloeg. Een soort Blendle-baas of Mark Zuckerberg avant la lettre dus.

WONDERLIJK VERZOEK

Dan krijgt Captain Kidd een ontregelend verzoek.

Of hij een kind dat door indianen werd ontvoerd weer wil terugbrengen naar haar enig overgebleven familie, aan de andere kant van Texas.

Er zijn wel grote problemen: het meisje Johanna is volledig verindiaanst, spreekt zijn taal niet, en probeert uit alle macht te ontsnappen. Het andere probleem: het is een zeer gevaarlijke reis, dwars door een gebied dat wordt geteisterd door moordende bendes indianen.Oude veteraan Kapitein Jefferson Kidd reist rond als krantenlezer. Op een dag krijgt hij het verzoek om een tienjarig weesmeisje, dat gekidnapt werd en vier jaar lang bij een indianenstam woonde, terug te brengen naar haar familie. Kidd vertrekt met het verwilderde kind naar het zuiden van Texas: een zware tocht van bijna zevenhonderd kilometer, dwars door een ruig en door geweld geteisterd gebied. Gaandeweg groeit het vertrouwen tussen de oude man en het meisje – een band die voor beiden het verschil tussen leven en dood zal uitmaken.

 

Reserveer nu zodat het boek gratis wordt verzonden! Als u op reserveren drukt, komt u op onze online webshop boekenwereld.com

 

 

 

 FENOMENALE VERTELLING

Na deze openingszetten ontvouwt zich voor je geestesoog een werkelijk fenomenale vertelling.

Het verhaal van een jong meisje dat tot drie keer toe uit haar vertrouwde omgeving wordt weggerukt en keer op keer in een volledig nieuwe wereld moet zien uit te vinden wie zij zelf eigenlijk is.

Het verhaal van een oude oorlogsveteraan die terugblikt op zijn leven en zich afvraagt waar hij voor gestreden heeft, en wat er nu werkelijk de moeite waard is. Het verhaal van deze twee mensen, een zwijgzame oude man en een bokkig en vechtlustig kind, tussen wie heel langzaam – en prachtig subtiel beschreven – een band van wederzijds vertrouwen en respect ontstaat.

In de toestanden waarin Captain Kidd en Johanna verzeild raken, zal die band van levensbelang blijken te zijn.

 

JUWEEL VAN EEN BOEK

Het is een cliché, de pareltjes die ontdekt worden. Vaste grond is geen pareltje, het is een diamant.

Ook een cliché, ik geef het onmiddellijk toe. Maar ik vind dit oprecht een juweel van een boek. Gelaagd, subtiel, schitterend. Ik ben er trots op dat ik deze diamant heb mogen opgraven en polijsten – en ik hoop dat heel veel lezers ervan zullen kunnen genieten en zich verrijkt zullen voelen.

 

Corinne Vuijk, acquirerend redacteur

 

Dit boek niet wat u zoekt? Klik hier voor een volledig overzicht van onze romans