‘Vaste grond’ in de New York Times Book Review

Paulette Jiles schrijft boeken die een doodgewone wereld tot leven wekken, maar desondanks bijna angstaanjagend spannend zijn.

KIOWA

Het verhaal van Vaste grond is pijnlijk simpel. Een oudere man, kapitein Jefferson Kyle Kidd, verdient zijn brood als rondreizend nieuwslezer, totdat hij ineens wordt opgezadeld met een veel moeilijkere opdracht: een blank meisje van zo’n tien jaar oud is ‘gered’ uit de handen van de Kiowa Indianen, die haar vier jaar daarvoor ontvoerden en daarbij haar hele familie uitmoordden. Of hij haar maar even wil terugbrengen naar haar meest naaste familieleden, een oom en tante in San Antonio?

 

STRESS

Net als bij Enemy Women heeft Jiles ook nu weer zorgvuldig haar research gedaan. Ze is erg geïnteresseerd in wat er in vroegere tijden gebeurde met kinderen als Johanna, die leden aan een vorm van posttraumatische stressstoornis en, als we de auteur mogen geloven, ‘altijd’ weer terug verlangden naar de Indianen die hen ontvoerd hadden, ongeacht hoe lang hun kidnapping precies geduurd had.

 

VERTROUWEN

Zo blijf je je gedurende het lezen van Vaste grond vol spanning afvragen wat er met Johanna zal gebeuren wanneer Kidd en zij hun eindbestemming bereiken. Zonder dat het specifiek benoemd wordt, merk je dat het jonge meisje en de oudere man, een veteraan uit drie grote oorlogen, een steeds hechtere band krijgen. Ze leren elkaar te vertrouwen, zij het niet op een sentimentele manier.Oude veteraan Kapitein Jefferson Kidd reist rond als krantenlezer. Op een dag krijgt hij het verzoek om een tienjarig weesmeisje, dat gekidnapt werd en vier jaar lang bij een indianenstam woonde, terug te brengen naar haar familie. Kidd vertrekt met het verwilderde kind naar het zuiden van Texas: een zware tocht van bijna zevenhonderd kilometer, dwars door een ruig en door geweld geteisterd gebied. Gaandeweg groeit het vertrouwen tussen de oude man en het meisje – een band die voor beiden het verschil tussen leven en dood zal uitmaken.

 

Reserveer nu zodat het boek gratis wordt verzonden! Als u op reserveren drukt, komt u op onze online webshop boekenwereld.com

 

 

 

 BLOEDSTOLLENDE AVONTUREN

Paulette Jiles is een veel te goede schrijver om zichzelf te verliezen in te veel sentiment. Toch weten beide hoofdpersonen dat ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’ niet voor hen is weggelegd, en dat het in de wereld waarin ze leven onmogelijk is om bij elkaar te blijven. Wat wel voor hen is weggelegd: gezamenlijk een reeks bloedstollende aanvallen en avonturen doorstaan, die er uiteindelijk voor zullen zorgen dat ze inderdaad ‘vaste grond’ onder hun voeten zullen vinden, al hebben ze geen van beiden veel ervaring met het soort gevaar dat hun kant op komt.

 

SCALP

Vaste grond is een voortreffelijke roman over de vreugde van de vrijheid (die zelfs wordt ervaren door een razende rivier die dreigt te overstromen); over de ontdekking van een onverwacht en bijna bezittelijk soort liefde tussen twee mensen die nooit liefde gekend hebben; over puur avontuur in de wildernis van een nog ongetemd Texas; en over de verzoening tussen enorm verschillende culturen (zoals wanneer Kidd aan Johanna, die op het punt staat een blanke man te scalperen, probeert uit te leggen dat dat als ‘ongepast’ wordt beschouwd en simpelweg niet kan).

 

Het zijn een hoop lessen om in een korte maar krachtige roman te verpakken, maar Paulette Jiles heeft de gave om met weinig woorden veel te kunnen zeggen.

 

Vertaling: Gerda Lok-Bijzet

 

Dit boek niet wat u zoekt? Klik hier voor een volledig overzicht van onze romans