Nieuw verschenen

Twee broers overleefden Auschwitz

Zestig jaar zwegen ze – dit is hun verhaal.

‘Vraag me niet hoe ik het overleefd heb. Ik was jong, ik was sterk. Sterker dan Hitler.’

In dit boek beschrijven de Hongaarse joodse broers Dov (76) en Yitzhak (75) zes decennia na dato voor het eerst hun rauwe herinneringen aan Auschwitz en hun leven erna.
Als jong meisje raakt Malka Adler gefascineerd door de twee magere jongens die naast haar wonen in een dorpje aan het meer van Galilea. Waar komen ze vandaan? Waarom houden ze zich zo afzijdig?
Na zestig jaar verbreken Dov en Yitzhak de stilte. Voor de eerste keer geven ze woorden aan de verschrikkingen die ze hebben doorstaan. Hun oude buurmeisje is de eerste en de enige die hun rauwe herinneringen te horen krijgt.
Ze vertellen over de onvoorstelbare dingen die ze meemaakten sinds ze als kinderen uit hun bergdorpje werden weggevoerd, over hun leven na de oorlog onder de last van dit verleden, over de zoektocht van hun zus Sarah (97) die de oorlog ook bleek te hebben overleefd. De broers stellen één absolute voorwaarde voor de publicatie van hun verhaal: ze willen volstrekt anoniem blijven.

Het is buitengewoon moedig om te schrijven zoals Adler doet – zonder te verzachten, zonder te verfraaien.’ — New York Times

Over de auteur
De Israëlische Malka Adler werd geboren toen Dov en Yitzhak als tieners aan het Meer van Galilea in Israël kwamen wonen. Adler, zelf dochter van een Treblinka-overlevenden, schreef diverse boeken over de Holocaust.

#delaatsteverhalen

Malka Adler
Twee broers uit Auschwitz
Vertaling Ernst Bergboer
ISBN 9789023960096
448 blz. | € 22,99