Leeskringmateriaal ~ De boeken van Arie Kok

Hieronder hebben we speciaal voor leeskringen een overzicht rondom het extra materiaal bij de boeken van Arie Kok.

 

 

Morie

Morie-Arie KokMorie de Liever is een gewone jongen uit het Veluwse Nijkerk. Hij droomt over de toekomst, voetbalt met andere jongens op straat en haalt kattenkwaad uit. Tot de oorlog uitbreekt en Morie tot zijn eigen verbazing anders dan anderen blijkt te zijn, een jood. Als het net van anti-joodse maatregelen zich langzaam maar zeker rond hem sluit, doet hij een uiterste beroep op zijn humor en onbevangenheid. Zal het helpen om deportatie naar het oosten te voorkomen?

Met Morie richt Arie Kok een monumentje op voor duizenden kinderen die er niet meer mochten zijn omdat anderen dat zo besloten hadden. Het verhaal van de verdwenen joodse gemeenschap van Nijkerk komt opnieuw tot leven.

 

 
 
 

 
 

 

Leesvragen bij Morie

  1. Hoe zou u het karakter van Morie omschrijven? Waaruit wordt dit duidelijk?
  2. Mories ouders weigeren in opstand te komen en blijven de voorschriften tot op het laatst gehoorzaam. Denkt u dat ze het gevaar niet inzagen, of was er een andere reden?
  3. Ook over het dragen van de gele ster verschillen Morie en zijn ouders van mening. Welke redenen hebben Morie, zijn vader en zijn moeder voor hun standpunt?
  4. Morie heeft twee vrienden, Driekus en Gijs, maar die vriendschap ontwikkelt zich op een andere manier – en loopt ook anders af. Wat zijn de verschillen?
  5. p. 147/148. Morie vergelijkt het leven hier met een theaterstuk, wat vindt u van die vergelijking?
  6. Waar werd u in het verhaal het meest door getroffen?
  7. Direct na het poerimfeest besluit Morie het erop te wagen en onder te duiken. Waarom juist na dit feest? Is er een symbolische betekenis?
  8. Wat drijft Morie precies bij zijn beslissing, wat is de directe aanleiding?
  9. Tollenaer helpt Morie onderduiken, maar brengt hem twee dagen later weer thuis. Waarom? En wat vindt u daarvan?

Arie Kok over Morie

Nachtmotet

Nachtmotet - Arie KokOp gang 2 van Villa Bethel worstelen de bewoners zich met humor door de laatste fase van hun leven. Tot de komst van een nieuwe bewoner hun rustige leventje verstoort. ‘Slossherr-Brüler is de naam. Zeg maar Günther, al ben ik bijna honderd.’ De eenzame Hannie Havergort raakt in de ban van haar nieuwe buurman, die rare en rake dingen zegt, en soms midden in de nacht op zijn oude piano speelt. Als ze hem voorstelt samen muziek te maken, blijken pijnlijke oorlogsherinneringen in de weg te staan.

Gevoelige roman over eenzaamheid, statusverlies en de kracht van muziek.

 

De Gezinsgids over Nachtmotet

In Nachtmotet is door de auteur veel informatie verweven over (Joodse) muziek in de Tweede Wereldoorlog. Kok heeft dit thema gecomponeerd tot een verhaal waarin de levens van twee bejaarden uit Villa Bethel zich kruisen… de muziek heeft een helende functie voor pijnlijke oorlogsherinneringen… Het is een toegankelijk verhaal dat makkelijk wegleest, maar niet simplistisch is.

Arie Kok over Nachtmotet