Hieronder hebben we speciaal voor leeskringen een overzicht rondom het extra materiaal bij de boeken van Arie Kok.
Morie de Liever is een gewone jongen uit het Veluwse Nijkerk. Hij droomt over de toekomst, voetbalt met andere jongens op straat en haalt kattenkwaad uit. Tot de oorlog uitbreekt en Morie tot zijn eigen verbazing anders dan anderen blijkt te zijn, een jood. Als het net van anti-joodse maatregelen zich langzaam maar zeker rond hem sluit, doet hij een uiterste beroep op zijn humor en onbevangenheid. Zal het helpen om deportatie naar het oosten te voorkomen?
Met Morie richt Arie Kok een monumentje op voor duizenden kinderen die er niet meer mochten zijn omdat anderen dat zo besloten hadden. Het verhaal van de verdwenen joodse gemeenschap van Nijkerk komt opnieuw tot leven.
Op gang 2 van Villa Bethel worstelen de bewoners zich met humor door de laatste fase van hun leven. Tot de komst van een nieuwe bewoner hun rustige leventje verstoort. ‘Slossherr-Brüler is de naam. Zeg maar Günther, al ben ik bijna honderd.’ De eenzame Hannie Havergort raakt in de ban van haar nieuwe buurman, die rare en rake dingen zegt, en soms midden in de nacht op zijn oude piano speelt. Als ze hem voorstelt samen muziek te maken, blijken pijnlijke oorlogsherinneringen in de weg te staan.
Gevoelige roman over eenzaamheid, statusverlies en de kracht van muziek.
De Gezinsgids over Nachtmotet
In Nachtmotet is door de auteur veel informatie verweven over (Joodse) muziek in de Tweede Wereldoorlog. Kok heeft dit thema gecomponeerd tot een verhaal waarin de levens van twee bejaarden uit Villa Bethel zich kruisen… de muziek heeft een helende functie voor pijnlijke oorlogsherinneringen… Het is een toegankelijk verhaal dat makkelijk wegleest, maar niet simplistisch is.