Hoe extreme omstandigheden tot extreme opvattingen leiden

De roman Hier ben je veilig van Damian Barr laat op een confronterende manier zien hoe extreme omstandigheden tot extreme opvattingen kunnen leiden. Het boek is op waargebeurde voorvallen gebaseerd en speelt zich af in Zuid-Afrika. 

Bloemfontein, 1901. Tijdens de Boerenoorlog worden Sarah en haar zoontje afgevoerd naar een concentratiekamp. Voor hun eigen veiligheid, zo verzekeren de Britten hun. 

Een eeuw later sticht een nazaat van Sarah op hetzelfde terrein een paramilitair trainingskamp. Hier worden tegendraadse jongens getransformeerd tot echt mannen, is de belofte. Het wordt de zestienjarige Willem bijna fataal.

Over de auteur

Damian Barr publiceert en is BBC-radiopresentator. Hij host onder meer een literatuurprogramma. Hier ben je veilig is zijn romandebuut.

Quotes

‘Damian Barr kent de complexe situatie in Zuid-Afrika van binnenuit en slaagt erin iets van een kern te pakken die ik al jaren voel, maar waar ik geen woorden voor vind.’Stef Bos, zanger, tekstschrijver en acteur 

‘Niets minder dan een meeslepend meesterwerk.’Zihni Özdil, historicus, publicist en oud-kamerlid voor Groen Links

‘Een aangrijpend boek, waarin liefde en menselijkheid hoop bieden.’Madeleijn van den Nieuwenhuizen, rechtshistoricus en mediacriticus