Boekenweek 2023

Vandaag begint de Boekenweek. Stap je favoriete boekhandel binnen en laat je verrassen! Bij een besteding van 20 euro ontvang je het Boekenweekgeschenk gratis. Loop deze Boekenweek vooral jouw boekhandel even binnen op zoek naar een van deze romans, we bevelen ze graag bij je aan!

De ontwortelden

De ontwortelden is het niet eerder vertelde verhaal van een kleine groep ontheemden, die een Joodse kolonie sticht in de Dominicaanse Republiek. Het is het eerste deel van een prachtig familie-epos. Het is 1931 en in Wenen ontmoet de joodse journalist Wilhelm de liefde van zijn leven, Almah. Ze trouwen, maar hun huwelijksgeluk wordt al snel overschaduwd door het opkomende antisemitisme. Maar er is een manier om hieraan te ontsnappen: met een visum naar de Dominicaanse Republiek, in ruil voor gratis arbeid. In de tropische jungle, ver van hun comfortabele intellectuele leven in Oostenrijk, moeten Wilhelm en Almah proberen opnieuw te wortelen.

De vijf wonden

In De vijf wonden brengt Kirstin Valdez Quade de New Mexicaanse familie Padilla tot leven in de worsteling om een waardig bestaan. Amadeo Padilla is een 33-jarige werkloze alcoholist. Hij heeft de hoofdrol gekregen in de Goede Vrijdag-processie en bereidt zich daar fanatiek op voor, hopend dat dit zijn persoonlijke verlossing zal betekenen.

Maar dan staat zijn hoogzwangere dochter op de stoep, die een beroep doet op zijn zorg. Ondertussen probeert zijn moeder geheim te houden dat ze niet meer lang te leven heeft. En dan is er nog oudoom Tíve, wiens goedkeuring niemand kan wegdragen. De vijf wonden is een gewaagd en ontroerend verhaal over het diep-menselijke verlangen naar heling en vergeving.

Wij hebben het geweten

In Wij hebben het geweten van Catherine Chidgey is Greta Hahn net verhuisd, samen met haar man en zoon. De beste timmerlui en meubelmakers uit Europa spannen zich in om van dit nieuwe huis een paleisje te maken. Greta is dan ook vooral bezig met het uitzoeken van nieuwe gordijnen. De reden van deze verhuizing is wat minder feestelijk: echtgenoot Dietrich Hahn heeft een nieuwe positie als kampcommandant in Buchenwald.

Als Greta onverwacht afhankelijk wordt van een gevangene kan ze niet langer wegkijken. En ook haar man heeft het moeilijk: hij wordt geconfronteerd met een corruptieschandaal, terwijl hijzelf ook ook niet brandschoon is – maar verricht hij niet een goede daad uit liefde voor zijn vrouw?