“Als kind ging ik ervan uit dat ik naar de hel zou gaan” #podcast

Liesbeth Goedbloed schreef een roman over Anna, een reformatorische jonge vrouw die worstelt met massieve schuldgevoels. In deze podcast vertelt ze hoe zo’n strenge kerk een geest kan verwringen en verknippen.

In de roman Broeder Ezel schrijft Liesbeth Goedbloed: “Broeder Ezel, een gode welgevallig dier, zo lief, zo sterk en ook nog zonder vlek of rimpel met zijn donkere bruidsogen achter zijn witte sluierwimpers.” Dat klinkt misschien lief, maar erg gezellig wordt het eigenlijk nergens in het verhaal. Hoofdpersoon Anna is namelijk bezig aan een pelgrimstocht die al snel Oud-Testamentische proporties aanneemt. Met haar ezeltje stapt ze door de Italiaanse bergen. Anna is zwaar beschadigd door een massief schuldgevoel. Toen ze jong was, overleed haar broertje. Iedereen, inclusief zijzelf, legt de schuld daarvan bij haar neer. Met een laatste restje energie doet Anna een ultieme poging haar last af te werpen en de deur naar vrijheid te openen.

Beluister de podcast op ignis webmagazine.

Meer informatie over "Broeder ezel"

 

Broeder Ezel van Liesbeth Goedbloed biedt een inkijkje in de ziel van een kind dat leerde knielen voor een genadeloze god.

Een jonge vrouw gaat met een ezel op reis. Achtervolgd door de geest van haar jong gestorven broertje, onder het oog van een ongenadige god en bij het licht van een Italiaanse zon, struikelt Anna naar de top van een berg.
Er zit onweer in de lucht en oordeel, want iemand moet boeten voor de dood van een kind. De vraag is alleen: wie?