Recensie Alya’s Keuze

Mijn plannen zijn niet jullie plannen, en jullie wegen zijn niet mijn wegen – ​spreekt de HEER. Want zo hoog als de hemel is boven de aarde, zo ver gaan mijn wegen jullie wegen te boven, en mijn plannen jullie plannen. (Jesaja 55: 8,9)

 

‘Alya’s keuze’ is een spannende historische roman waar je vanaf de eerste bladzijde wordt meegevoerd naar het Europa van de 9de eeuw. Alya komt uit Al-Andalus, het door Moren veroverde Zuid-Spanje. Als dochter van de islamitische hofmeester heeft ze een goede opleiding genoten en heeft een bijzondere gave om razendsnel een nieuwe talen te leren. Een gave die haar op plaatsen brengt waar ze eigenlijk niet had willen zijn. Ze raakt alles kwijt en belandt via vele omwegen als slavin in Rijnsburg. Hier begint het verhaal. Ze redt het leven van een jonge Vikingkrijger en wordt, tegen wil en dank, meegevoerd naar het Noorse vorstendom Adger. Steeds verder van huis moet Alya zich verzoenen met haar nieuwe situatie Ook hier blijkt haar gave een zegen en een vloek.

In het boek komen twee totaal verschillende culturen samen. Aan de ene kant de barbaarse Vikingen met als hoogste levensdoel, al strijdend zonder angst te sterven en aan de andere kant de hoogopgeleide Alya uit een hoogstaande meer ontwikkelde beschaving, die gelooft dat alleen goedheid wordt beloond.

Het boek is en blijft vanaf de eerste bladzijde spannend. Hay van den Munckhof houdt het tempo er goed in waardoor je aandacht niet verslapt en je door wil blijven lezen. De schrijfstijl is in de ik-vorm, wat het boek heel dichtbij brengt. De omstandigheden en gevoelens die hoofdpersonen meemaken komen waarheidsgetrouw over en dat maakt dat het verhaal nog meer gaat leven. Dit boek heb ik in één ruk uitlezen, al was het alleen al om erachter te komen of Alya Gods liefdevolle genade mocht ontdekken.

 

 

Over de auteur:

Hay van den Munckhof (1949) stond jarenlang voor de klas en houdt zich sinds zijn pensioennering bezig met het schrijven van verhalen en romans vooral in het fantasy en historische genre. Eerder verscheen zijn debuutroman ‘Alya’.

Alya’s keuze is het tweede deel van de debuutroman van Hay van den Munckhof. Zonder het eerste deel ‘Alya’ gelezen te hebben is het verhaal toch goed te volgen omdat er vooraf een korte samenvatting van het eerste deel wordt gegeven en ook tijdens het verhaal worden er af en toe uitstapjes gemaakt naar het eerste deel.