Het allereerste transport naar Auschwitz

Op 25 maart 1942 vertrekt een trein vanuit Slowakije. Het is het eerste officiële joodse transport naar Auschwitz. Aan boord zijn geen verzetsmensen, misdadigers of krijgs-gevangenen, maar 999 onschuldige joodse meisjes. Voor 200 dollar per persoon verkocht door de Slowaakse overheid aan de nazi’s voor slavenarbeid. Op één voorwaarde: dat ze niet meer terugkomen.

Het eerste transport

Een enkeling daargelaten verdwenen al deze meisjes in de grauwe mist van de geschiedenis. Hun overgebleven familieleden, buren, vrienden – niemand wist wat er precies met ze gebeurd was. Zoals zo vaak in de geschiedenis waren jonge vrouwen de eerste slachtoffers, de gemak-kelijkste prooi.

Heather Dune Macadam deed twintig jaar lang onderzoek naar de verhalen van de meisjes en vrouwen op dat transport. Ze interviewde hun dochters en nichtjes, en sprak met historici, getuigen en overlevenden. Met Het eerste transport. Het waargebeurde verhaal van 999 meisjes in Auschwitz geeft Macadam een stem aan al die vrouwen en meisjes die de geschiedenis is vergeten.

Het eerste transport is een belangrijke toevoeging aan de holocaustliteratuur en aan de vrouwengeschiedenis. Het werpt licht op dit onbekende hoofdstuk van de Tweede Wereldoorlog en is van groot belang voor wie geïnteresseerd is in de levensverhalen van vrouwen en andere gemarginaliseerde groepen in de geschiedenis.

Heather Macadan

Heather Dune Macadam schreef eerder over dit onderwerp, wat haar nominaties opleverde voor onder meer de National Book Award, de American Jewish Book Award en de National Library Association Award. Voor haar werk aan Het eerste transport ontving ze de Yad Vashem-onderscheiding.

Macadam werkt aan de documentaire ‘999’ over deze meisjes van Het eerste transport. Klik op www.999themovie.com of bekijk hier de trailer.

Het boek, dat historisch beeldmateriaal bevat, werd uitgeroepen tot Amazon Book of the Month January 2020 en staat in de Top-10 non-fictie in Spanje. De vertaalrechten zijn aan zestien landen verkocht.

75 jaar bevrijding

Dit jaar herdenken en vieren we 75 jaar bevrijding. Met de laatste overlevenden van de Tweede Wereldoorlog vertellen we #delaatsteverhalen, zodat we niet vergeten.

Het laatste transport | Heather Macadam | ISBN 978 90 239 5910 6 | 464 blz. | € 22,99 | verschijnt 17 maart 2020 | ook als e-book verkrijgbaar