Blogtour Wij hebben het geweten – Catherine Chidgey

Wegkijken en daarmee medeplichtig zijn

Bij Uitgeverij Mozaïek organiseren we graag blogtours. We vinden het leuk om boeken met jullie te delen en kunnen niet wachten om de recensies van onze bloggers te lezen. Op deze pagina vind je de titel van de huidige blogtour: Wij hebben het geweten van Catherine Chidgey. 

Op 26 januari is de roman Wij hebben het geweten van Catherine Chidgey verschenen. Een bijzondere, veelkleurige roman met bijzondere vertelstemmen en een indrukwekkend onderwerp.

Over Wij hebben het geweten

Het verhaal speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Greta en haar gezin verhuizen naar een huis naast kamp Buchenwald, omdat haar man Dietrich, een ambitieuze SS’er, daar kampcommandant is geworden. Naïef als Greta is probeert ze weg te kijken van de gruwelen die zich naast de deur afspelen. Maar de pijn in haar eigen lichaam is moeilijker te negeren…

Als zijn vrouw steeds zieker wordt, laat Dietrich in het geheim de half-joodse arts en politiek gevangene Lenard Weber naar Buchenwald overplaatsen om haar te behandelen.

Met elkaar creëren ze een web van leugens waar ze, om de hoop niet te verliezen, koste wat het kost in willen blijven geloven. Wanneer de oorlog ten einde loopt, zijn hun levens voorgoed veranderd. Maar kunnen zij hun wegkijken ooit rechtvaardigen?

Wij hebben het geweten is een weergaloos geschreven roman die je dwingt kritische vragen te stellen bij de menselijke neiging de andere kant op te kijken.

9789023961512 Wij hebben het geweten - 3d b

Zijn er nieuwe verhalen over de Holocaust te vertellen die niet grof zijn, of uit zijn op effectbejag? In deze ontroerende en ongewone roman laat Catherine Chidgey zien van wel. Een indrukwekkende prestatie.’ – Sunday Times

Over de auteur

De Nieuw-Zeelandse Catherine Chidgey is universitair docent Crreatief schrijven en auteur van meerdere romans. Ze studeerde Duits en deed uitputtend onderzoek naar concentratiekamp Buchenwald.

Media over Wij hebben het geweten 

‘IJzersterk’ – New York Times

‘Meeslepend, diepgaand en met een prachtig plot.’ – The Guardian

‘Al heb je die beelden niet per se van internet nodig, want daar zorgt de beeldende en vertellende schrijfstijl van Chidgey eveneens voor, ondanks dat je dat eigenlijk liever helemaal niet zou willen zien. Ook is het een verhaal waar je wel echt even stil van wordt.’ – Renate @renate_books

‘Het zit ‘m bij Wij hebben het geweten in de details: het boekje waar Karl-Heinz om vraagt, bijvoorbeeld. De huisraad die Greta nodig heeft om haar huis gerieflijk in te richten. De confrontatie tussen het menselijke en onmenselijke knaagt. Het laat de lezer met een unheimisch gevoel achter.’- Ine @inemarialeest

‘Hoewel ieder zijn voordeel probeert te halen uit bepaalde situaties en daardoor zichzelf moet verloochenen, is dit een zeer menselijk verhaal. Het zet je aan het denken. Zelfs het ‘niet willen weten’ blijkt ook een mooie kant te hebben.’ – Saskia @snippers_co

‘De kern van het verhaal is heel mooi, het gaat over macht, maar wie heeft macht over wie? Met een heel spannend verloop. Het boek verveelt geen moment en ontroert meerdere malen. Dit zijn mooie onderwerpen om te bespreken in een leesclub of boekengroep’. – Diane @dianesboekenhoekje 

‘Al loert dezelfde meedogenloze vijand van destijds nog steeds overal om plotseling dood en verderf te zaaien. Afgunst en haat is van alle dag. Maar ik blijf hopen dat de liefde mag overheersen.’ – ***** Jitske @boekenpearls76

‘Door bladzijde na bladzijde uit het boek te verwijderen en te verbranden nam Greta afstand van het gedachtegoed van de SS. Het woord van Hitler werd vervangen door het woord van God. Met een gezuiverd geweten kon Greta heengaan.’ – Edith @hebban.nl

‘Tot slot, het boek laat je na het uitlezen moeilijk los. Het verhaal laat je nadenken over de impact van maken van keuzes en je eigen geweten hierin. Laat je eigen principes varen omdat je een machtspositie kan krijgen waarvan altijd heb gedroomd?’ – **** @historywoman1994

‘Een boek, gebaseerd op personen die echt hebben bestaan, gebaseerd op gruwelijke gebeurtenissen die echt hebben de plaats gevonden in combinatie met een dosis fictie, die er samen voor zorgen dat er nekharen recht overeind gaan staan tijdens lezen.’ – @nikkyleest

‘Ondanks het zware onderwerp is het toch een mooi en afwisselend boek om te lezen omdat het over menselijke relaties gaat. Ook de burgers van Weimar krijgen een stem. Wat doet (on)macht met de mens. Dat is interessant. Maar vooral dramatisch hier.’ – **** @mar_yans_leest 

‘Wij hebben het geweten geeft een beeld uit de oorlogsjaren van het Duitse Reich in Buchenwald. Het is er leuk wonen en de vogels kwetteren de hele dag. Maar daar achter de heuvel is meer aan de hand. Wat precies weten ze niet, of toch wel?’ – ***** @birdysboeken

 Leesclubvragen bij Wij hebben het geweten van Catherine Chidgey

1. Wat wist je voor het lezen van dit boek over Buchenwald? Wist je wat voor kamp het was en wat daar gebeurde? Wat is nu je beeld?
2. Kun je de titel uitleggen? Kun je de plekken in de roman aanwijzen waar de titel letterlijk naar voren
komt?
3. Wanneer de oorlog uitbreekt, raken heel verschillende levens met elkaar vervlochten. Hoe verhouden alle personages in de roman zich tot elkaar en tot de gebeurtenissen? Wat zijn de onderlinge relaties, wat is ieders rol en motivatie?
4. Vooraan in het boek staan drie citaten: van Thomas Mann, Maurice Halbwachs en Jorge Semprún. Hoe zou je elk van die citaten aan de hand van de roman kunnen uitleggen?
5. Greta wordt in het begin van het boek als naïef en oppervlakkig neergezet, maar verderop in het boek wordt dat beeld genuanceerd. Leg uit hoe dat gebeurt en wat jouw beeld is van het karakter van Greta.
6. Wat zou jij doen als je in Lenards schoenen had gestaan en had geweten dat je apparaat niet werkt? Had Lenard überhaupt een andere keuze kunnen maken?
7. Kun je sympathie opbrengen voor Dietrich? Waarom wel/niet?
8. Wat vind je van de houding van de bewoners van Weimar? Kun je je in hen verplaatsen of zou jij je anders gedragen? Bedenk wat het je zou kosten als je tegen de heersende opvattingen zou ingaan en welke berichten je zou krijgen over de gevangenen. Probeer de kennis die je nu hebt los te laten.
9. Hoe wordt je blik beïnvloed door de verschillende personages door wiens ogen je kijkt?
Bij wie ligt je sympathie en in hoeverre word je daarin gestuurd door de verteller?
10. De Goethe-eik komt steeds terug in het boek. Wat betekent deze boom voor elk van de personages?
11. In het eerste hoofdstuk beschrijft Lenard hoe hij voor de oorlog de tentoonstelling van de Glazen Mens in het Duitse Hygiëne Museum bezoekt. Ook later in de roman wordt er op verschillende plekken aan het kunstwerk gerefereerd. Waar gebeurt dat en hoe precies? Wat voor betekenis(sen) kun je in het licht van de roman toekennen aan de Glazen Mens?
12. Wat zijn volgens jou de belangrijkste thema’s van dit boek? Hoe worden die uitgewerkt door de auteur?
13. Vind je dat boeken waarin feit en fictie vermengd worden, zoals in deze roman, je kunnen helpen de geschiedenis beter te begrijpen, of juist niet?
14. Wij hebben het geweten gaat over de keuzes die je als mens maakt of juist niet maakt, en hoe die niet alleen jezelf maar ook anderen raken. Denk jij dat het mogelijk is ooit het goede te doen?

Meer info over de blogtour We hebben het geweten

Wij zien uit naar je deelname aan de blogtour. Wil je deelnemen? 

  • Reageer dan op onze oproep op onze social media door te mailen naar contact@uitgeverijmozaiek.nl. In deze mail introduceer je jezelf en je platform.
  • Je ontvangt van ons bericht wanneer je bent uitgekozen voor deelname (max. 10) en een pdf. Later na verschijnen van We hebben het geweten, een recensie-exemplaar als dank.
  • In onze bevestigingsmail wordt ook de datum voor jouw publicatie aangegeven. Wil je voor jouw publicatiedatum je content naar ons mailen?
  • Op jouw publicatiedatum deel je je recensie op jouw platform en social media en tagt @uitgeverijmozaiek #uitgeverijmoziek
  • Wij delen graag jouw posts en content op onze social media en via onze website.