Lysbeth van Marlies Medema

Over het boek

Op 18 april 2023 verschijnt Lysbeth, de tweede historische roman van Marlies Medema, gebaseerd op het leven van de rijke Amsterdamse koopmansvrouw Lysbeth Philipsdr. de Bisschop. In een tijd waarin vrouwen de mond werd gesnoerd, stond zij op tegen de Amsterdamse bestuurlijke elite en durfde de machtigste man van de stad te ontmaskeren. Zo kreeg zij een belangrijke rol in één van de grootste politieke conflicten van de Gouden Eeuw.

Marlies Medema heeft uitgebreid research gedaan naar Lysbeth de Bisschop en haar rol in het 17e-eeuwse Amsterdam. Met deze roman krijgt Lysbeth de plek die zij verdient in de vrouwengeschiedenis, als een echte kenau van haar tijd. 

Website strook Lysbeth2

Boekpresentatie

Website strook Lysbeth2

Marlies Medema over de achtergronden van Lysbeth

In haar historische roman Lysbeth vertelt Marlies Medema het verhaal van Lysbeth Philipsdr. de Bisschop, een rijke koopmansvrouw uit de Gouden Eeuw die verwikkeld raakte in een groot politiek conflict. In deze video wandelen we met Marlies door Amsterdam langs plekken die belangrijk zijn in de roman, en vertelt Marlies over de historische achtergrond en haar onderzoek.

Website strook Lysbeth2

Over de auteur

Marlies Medema (Houten) is schrijver, journalist en contentmaker bij de Evangelische Omroep. Zij ontdekte het bijzondere levensverhaal van Lysbeth de Bisschop in het Vrouwenlexicon van historica Els Kloek en wist meteen: hier zit een roman in. Na grondige research laat heeft zij de wereld van Lysbeth tot leven gewekt. 

De feestelijke boekpresentatie van Lysbeth vindt plaats op donderdag 20 april om 16.00 uur in boekhandel Scheltema in Amsterdam. Het eerste exemplaar zal historica Els Kloek in ontvangst nemen. Van Marlies Medema verscheen in 2021 de roman Papieren paradijs, over een domineesvrouw die in 1845 emigreerde naar Suriname. 

Website strook Lysbeth2

Boektrailer

Website strook Lysbeth2

Over het omslag

De portretfoto op het omslag is speciaal voor dit doel gemaakt door de internationaal bekende fotografe Marie Cécile Thijs.
Haar werk is onder meer opgenomen in de collectie van het Rijksmuseum Amsterdam, het Museum of Photographic Arts San Diego en het National Museum of History and Art in Luxembourg en maakt deel uit van vele openbare en particuliere kunstcollecties. 

Website strook Lysbeth2

Agenda

Dinsdag 2 mei

20:00 uur: Het Boekpunt, Putten

Donderdag 11 mei

20:00 uur: De Echo, Huizen

Zaterdag 13 mei

10:30 – 12:00 uur: Roodbeen Nijkerk

Zaterdag 27 mei

10:30 uur: Ritmeester, Meerkerk

Dinsdag 30 mei

Lezersavond bij boekhandel De Fakkel, Soest

Website strook Lysbeth2

Leesclubvragen

Bekijk hier de leesclubvragen bij Lysbeth