Blog

Aangrijpend oorlogsdagboek van Joods meisje verschenen

Deze week verschijnt het recent opgedoken dagboek van het joodse meisje Carry Ulreich. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest ze in Rotterdam onderduiken en in 7 schriftjes beschreef ze de dramatische gebeurtenissen. Levendig, gedetailleerd en met de nodige humor. Haar tot nu toe onbekend gebleven verhaal verschijnt als ’s Nachts droom ik van vrede. Oorlogsdagboek 1941-1945.

 carry

De vooraankondiging in de zomer van het dagboek leidde direct tot een storm van publiciteit.
En omdat de auteur nog in leven is – ze hoopt volgende maand negentig jaar te worden – kan ze ook nu nog bij de verschijning van het boek zelf haar verhaal vertellen:

Nederlands Dagblad 26 oktober
Yomiuri Shimbun (Japan)
Radio 1 reportage 13 oktober 2016
Reportage van het NOS Journaal
Reportage
van RTV Rijnmond (vanaf minuut 3:33)
artikel in Trouw
El Pais.
l’Osservatore Romano
RTV Rijnmond van 8 oktober
The American Jewish World
Spaanstalig filmpje over Carry Ulreich

Historicus dr. Bart Wallet (VU, specialisme joodse geschiedenis) onderzocht de inhoud van het dagboek en schreef een inleiding. Ook ontdekte hij in archieven veel authentiek beeldmateriaal en als extra verrassing de nazaten van de familie bij wie Carry’s gezin was ondergedoken.

Bekijk ook dit filmpje.

De voorbereidingen om in november Carry’s 90e verjaardag samen met haar in Rotterdam te vieren zijn in volle gang, in samenwerking met de Rotterdamse Stichting Loods 24 en Joods Kindermonument.

 

Deel:
VORIGE ARTIKEL
Geplaatst door - - 0 reactie
VOLGENDE ARTIKEL

Geplaatst door - - 4 reacties

Reactie (1)

 1. Ellen Franck

  Ik was blij verrast dat ik de naam van Carry Ulreich hoorde op tv RTL4.
  Had van mijn vader Manus (Herman Gerard) Franck verhalen gehoord en wij hebben tot de dood van Rachel Ulreich de oudere zus van Carry contact gehouden per brief en email. Ook zei heeft mij van alles geschreven over het onderduiken en hoe dankbaar ze waren dat mede door hulp van mijn vader ze dit onderduikadres hadden gekregen. Ook wij kregen als dank omstreeks de kerst een kist Jaffa sinaasappelen. Net als de familie Zijlmans. Ik heb dus direct dit boek besteld.
  Zocht gelijk in het personenregister naar zijn naam. Vond hem niet maar op blz. 306 onder de Z stond mijn vaders naam Manes Frank alleen de c was vergeten want het is Franck .
  Ze beschreef ook blz:190 dat mijn vader was opgepakt omdat ze dachten dat hij Jood was (had een Joden neus) ook daar was een heel verhaal over.
  Leuk is ook om te lezen dat toen mijn ouders de familie Zijlmans opzocht in Israël blz: 236 dat ze schrijft dat mijn moeder een erg lieve vrouw was.
  Het is goed dat mevrouw Carry dit boek heeft uitgegeven want die periode mag nooit vergeten worden.

Geef een reactie